Coffins 2008(2013)

Pressemeddelelse

I kraft af et særligt samarbejde mellem Rønnebæksholm i Næstved og den mobile udstillingsplatform [ift.] har kunstneren Amel Ibrahimović skabt en enestående kunstudstilling særligt til Rønnebæksholm.

I november modtog Rønnebæksholm en pakke, som var afsendt fra virksomheden JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko i Bosnien-Hercegovina. Pakkens indhold er udstillet i den hvide skurvogn, som er parkeret ved Rønnebæksholms hovedindgang. Det er umalede træelementer, udskåret i blødt træ, samt søm og sort stof. “Gradska groblja”, Visoko er en kisteproducent, som blandt andet har leveret kister til begravelserne af ofrene for folkemordet i Srebrenica. Træelementerne, det sorte stof og sømmene, der er udstillet i skurvognen, kan samles til en kiste af samme type som den, ofrene blev begravet i, efter at deres lig blev gravet op af massegravene.

I 2008 filmede Amel Ibrahimović en begravelse i den bosniske by Brčko. Afsættet for værket Coffins 2008 er en scene, hvor en hvid vogn ankommer til en ufærdig moské. En følelsesladet menneskemængde tager imod 46 kister, der befinder sig i vognen. Kisterne bliver båret ind i moskéen. I dem ligger ligene af identificerede personer, som forinden er blevet fundet i en massegrav uden for byen.