Alvar Aalto Nordjyllands Kunstmuseum 1972(2009)

    Kunsthal NordAalborg

Press release

Hvad sker der, når man inviterer en række unge samtidskunstnere ind i KUNSTENs samling for at lade sig inspirere til at skabe nye værker? Det giver Kunsthal NORD svar på med udstillingen Update, der vises hen over sensommeren i de nyopførte udstillingsfaciliteter på Nordkraft. Her tager de indbudte kunstnere livtag med udfordringen om at skabe kunst på baggrund af allerede eksisterende værker. Det er der kommet en række interessante opdateringer ud af, som blandt andet undersøger begreber som originalitet og kunstnerisk arv.

”Since the early ninties, an ever increasing number of artworks have been created on the basis of preexisting works.” Nicolas Bourriaud, 2002

Fælles for kunstnerne på udstillingen er deres brug af eksisterende kunstværker som materiale til nye kunstneriske udsagn. De er gået til KUNSTENs samling med forskelligartede kunstneriske strategier og har hver især ladet nye betydninger opstå ved hjælp af sampling. I dag betragter samtidskunstneren nemlig kulturen som et datalager, man frit kan bruge løs af i egen kunstproduktion. Kunsten reagerer på et øget udbud af kulturelle billeder i en informationsalder med internet og mediedigitalisering. Mange kender begreber som remix og sampling fra DJ-kulturen, og i billedkunsten ses en tilsvarende brug af tilgængeligt materiale, der anvendes og modificeres til nye værker. Det handler grundlæggende om at lade nye betydninger opstå, mens distinktionen mellem eget værk og andres værk efterhånden glider i baggrunden.

Kunsthal NORD slår hermed dørene op til en flot åbningsudstilling i samarbejde med KUNSTEN – en markering af dialogen mellem den nye og den gamle kunstinstitution i Aalborg. Med dette samarbejde får man nu mulighed for at opleve helt nye kunstværker i krydsfeltet mellem fornyelse og tradition. Update byder på værker inden for skulptur, foto, maleri, tegning og video og kan således præsenterer en række alsidige opdateringer. Udstillingen er kurateret af kunstner Daniel Svarre og leder af Kunsthal NORD Bruno Kjær.

Photo credit Kunsten Museum of Modern Art Aalborg